Gaan die salades je al snel tegenstaan? Denk je verveeld aan dat toetje wat ook vandaag weer zal bestaan uit fruit? Vind je alle groentes op elkaar lijken?! Op deze manier is een gezonde eetstijl nooit vol te houden!

Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat het kan helpen je te focussen op de details van eten. Door meer te letten op de kleur, vorm, geur en smaak van de ingrediënten lijkt er opeens veel meer variatie te zitten in je menu. Deze methode kan je helpen een gezonde eetstijl vol te houden.

Maar hoe moet je dit precies toepassen?

Joseph Redden, marketing deskundige aan de Universiteit van Minnesota illustreert deze benadering met het voorbeeld om in plaats van aan ‘salade’ te denken, je te verheugen op ‘spinaziesalade met zalm’. Ook die verveelde gedachte aan ‘fruit als dessert’ zou je kunnen vervangen door de ene keer te denken aan ‘blauwe druiven’ en de andere keer aan ‘zoete peer’. Op deze manier worden eetervaringen veel aangenamer en smakelijker!

Deze detailgestuurde benadering is door Joseph Redden getest op 135 mensen die elke keer een zogenaamde ‘jelly bean’ kregen aangeboden. Dit is een klein ovaalvormig snoepje verkrijgbaar in verschillende kleuren en smaken. De ene helft van de groep kreeg bij elke jelly bean alleen wat algemene informatie (zoals een nummer) op een computerscherm weergegeven. De andere helft van de groep werd bij elke jelly bean voorzien van enkele details van het snoepje (zoals de smaak). Hieruit kwam naar voren dat deelnemers uit de eerste groep de jelly beans sneller opaten en eerder verveeld raakten aan dit snoepje. Bij de tweede groep bleek dit veel minder voor te komen en bovendien beoordeelden zij het experiment achteraf veel positiever.

Oftwel, details over (de ingrediënten) van voedsel verminderen het verveelde gevoel dat op de loer ligt wanneer je voor je gevoel aldoor hetzelfde moet eten. Bovendien zorgt deze specifieke informatie ervoor dat je meer bewust van je eten gaat genieten.

Probeer deze benadering toe te passen bij het volgen van een gezonde eetstijl en je zult minder moeite hebben je aan het strakke menu te houden.

Nou, waar wacht je nog op? Wat staat er voor vanavond op het menu?!

Door Admin