Tijdens- en na de coronaperiode is duidelijk geworden dat veel werkgevers hun personeel vaker vanuit huis laten werken. Omdat je thuis vaak niet dezelfde faciliteiten hebt die je op kantoor wel hebt, is het van belang om als werkgever zijnde ook een goede thuiswerkplek voor je personeel te faciliteren. Onder goede faciliteiten kan onder andere een ergonomische bureaustoel, toetsenbord en muis of een zit sta bureau worden verstaan. Hieronder meer informatie over het belang van een zit sta bureau voor de gezondheid van spieren en gewrichten tijdens een lange werkdag.

Wat is een zit sta bureau?

Een zit sta bureau is zoals het woord het zelf al zegt een bureau die je zo kunt verstellen dat je er zowel zittend als staand aan kunt werken gedurende de werkdag. Dit voorkomt rug, schouder en nekklachten door het langdurig werken in dezelfde houding. Na de coronaperiode is een werkgever vaak sneller geneigd om je te helpen met een bijdrage om een fijne thuiswerkplek in te richten. Vraag hier dus zeker naar bij je leidinggevende voor je een zit sta bureau of een ergonomische bureaustoel aan gaat schaffen. Regelmatig wordt er budget vrijgemaakt of zijn er spullen beschikbaar op kantoor die je kunt gebruiken om een fijne werkplek thuis in te kunnen richten, waar je je werkzaamheden net zo goed uit kunt voeren (zonder gestoord te worden door collega’s) als op kantoor. Hier heeft je werkgever tenslotte ook profijt van. Hieronder meerdere redenen om te kiezen voor een zit sta bureau.

Reden 1. Productiever werken

Door het afwisselen tussen zittend en staand gedurende de werkdag zul je productiever je werkzaamheden uitvoeren. Als je je werkzaamheden namelijk staand uitvoert, zullen je hersenen scherper en actiever blijven, waardoor je je werkzaamheden langer efficiënter uit kunt voeren. Het is dus voor een werkgever ook nog eens aantrekkelijk om te zorgen voor een thuiswerkvergoeding waarmee je een prettige thuiswerkplek in kunt richten om je werk goed te kunnen verrichten.

Reden 2. Tegen lichamelijke klachten

Als je te lang achter je bureau zit, kun je lichamelijke klachten zoals rug, schouder, nek of polsklachten ontwikkelen. Door regelmatig te switchen tussen zittend en staand werken gedurende de werkdag verminder je de kans op lichamelijke klachten sterk. Zorg er dus voor dat je na een tijdje ingespannen zittend werk te hebben verricht, er ook voor zorgt dat je een tijdje staand je focus op je werkzaamheden kunt richten.

Reden 3. Meer beweging gedurende de dag

Als je ingespannen en zittend zit te werken, is het vaak moeilijk om middenin je werkzaamheden te stoppen en op te staan om weg te lopen en te ontspannen, te lunchen of een kopje koffie te drinken. Als je staand werkt, zul je zien dat je sneller geneigd bent om even een pauze te nemen of om even een praatje te maken met je partner, buurvrouw of kinderen omdat je al staat en hier niet speciaal voor op hoeft te staan. Dit zal je lichaam en productiviteit alleen maar ten goede komen.

Door Admin