Als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen, is deze vaststellingsovereenkomst checken een slimme zet. Er staan namelijk heel wat belangrijke gegevens en afspraken in dit document, dat jij als werknemer en je werkgever uiteindelijk zullen ondertekenen. Na het verlopen van de 14 dagen bedenktijd die jij als werknemer hebt, wordt dit document onherroepelijk en geldig verklaard. Om te voorkomen dat je een document met foutieve gegevens of oneerlijke afspraken hebt ondertekend, is het checken van deze overeenkomst verstandig.

Moet een vaststellingsovereenkomst checken snel gebeuren?

Werkgevers zullen vaak zelf met een eerste opzet voor een vaststellingsovereenkomst aankomen. Hoewel ze misschien graag willen dat je snel tekent, is dat helemaal niet nodig. In veel gevallen krijg je 5 tot 7 dagen de tijd om de overeenkomst kritisch te bekijken en deze te ondertekenen, of terug te sturen met je kanttekeningen. Daarmee moet je wel enigszins binnen een bepaalde tijd reageren, maar minder snel dan de meeste werkgevers je zullen laten geloven.

Zelf checken of hulp inschakelen?

Je kunt zelf de vaststellingsovereenkomst checken en kritisch doorlezen. Kijk hiervoor naar alle gegevens: van basale dingen als je naam en werkgever tot de formulering van de (eventueel al gemaakte) afspraken. Toch is het volledig zelfstandig controleren van een vaststellingsovereenkomst een zware en taaie taak. Door de hulp in te roepen van (online) specialisten, neem je jezelf heel wat werk uit handen. Deze specialisten hebben verstand van de materie en bieden je hun eerste controle soms gratis aan.

Wat zijn belangrijke onderdelen van een vaststellingsovereenkomst?

In een vaststellingsovereenkomst worden allerhande verschillende gegevens en afspraken benoemd. Deze moeten logischerwijs allemaal kloppen en juist zijn ingevuld, maar bepaalde elementen zijn belangrijker dan andere. Zo moeten alle persoonlijke gegevens juist zijn ingevuld. Een van de belangrijkste dingen bij een vaststellingsovereenkomst checken is het kijken naar de geldigheid voor een eventuele WW-uitkering. Hiervoor moet de overeenkomst namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om er zeker van te zijn dat álle onderdelen kloppen, is het laten checken van je vaststellingsovereenkomst wel zo fijn.

Door Admin