geld lenen

Wat zou het mooi zijn als je iets voor de voeten kreeg geworpen dat je altijd al wilde. De kans om met een heel leuk iemand op wereldreis te gaan. Die ene vintage car waar je je oog al jaren op hebt laten vallen en die nu eindelijk met dertig procent korting te koop is komen te staan. De mogelijkheid om van de gemeente een heel stuk grond bij te kopen zodat je achtertuin je achterpark kan worden. Soms zijn er van die kansen maar dan laat de portefeuille of creditcard de aankoop eigenlijk niet toe. Dan kun je altijd nog uitwijken naar een instantie voor geld lenen.

Verstandig lenen

Geld lenen kan in die gevallen een oplossing zijn. Zolang je je er maar bewust van bent dat het echt een lening is. Dat geld moet wel retour plus een vergoeding. Je gaat dus uiteindelijk meer betalen dan je krijgt. Zo gaat dat met rente. Alleen ben je voor het moment wel gered en kun je gewoon je bijzondere aankoop doen. Je rekent bijvoorbeeld uit dat door bijkoop van gemeentelijke grond je huis straks echt meer waard is. Dan bereken je wat de lening je aan geld kost en je zet waardevermeerdering en rente als bedragen tegenover elkaar. Blijf je in de plus, dan is de lening nog zo onverstandig niet!

Geld lenen zonder rente

Bij vrienden kun je wellicht ook gratis lenen. Of bij familie. Deze vorm heet bruikleen. Je vraagt om 5.000 euro bijvoorbeeld en betaalt dat binnen een jaar in twee termijnen terug. Je hebt dan in het geheel geen kosten. Nu zullen vrienden wel de beurs trekken voor een paar tientjes of honderdjes maar als je 20.000 euro vraagt, gaan er wel wenkbrauwen omhoog. Bij wat grotere bedragen zit je toch snel vast aan een officiële lening met rente. Bij lenen moet je altijd goed in de gaten houden tegen welk rentepercentage je dat gaat doen. Je zult niet kunnen lenen tegen 1 % rente, want dat loont niet bij de rente verstrekker. Als je uiteindelijk je hele lening aan hem hebt terugbetaalt, heeft de inflatie de lening al ingehaald en is de euro meer dan 1 % minder waard dan tijdens het afsluiten van de lening. Dan heeft de leningverstrekker dus verlies! Denk eerder aan 8 tot 15 % rentevergoeding.

Weeg voor- en nadelen van geld lenen tegen elkaar af

Voor bepaalde operaties die je misschien echt nodig hebt, kun je niet verzekerd of niet geheel verzekerd zijn. Als het om je gezondheid gaat, weeg je dat af tegen de rentekosten. Andere zaken die je wilt kopen met het geleende, kunnen met grote zekerheid meer waard worden, dus dan zijn de rentekosten een investering. Maar er zijn ook genoeg dingen die al terwijl je ze aanschaft, minder waard worden, bijvoorbeeld een nieuwe auto. En dan moet je gaan afwegen of jouw rijplezier al die rentekosten wel waard is.

Geld lenen begint bij vergelijken

Banken en andere geldverstrekkers kunnen je geld lenen. Maar vergelijk eerst online welke rente voor jou het meest gunstig is. Er zijn sites op het internet genoeg om snel offertes te gaan vergelijken. Want je wilt toch niet de meeste rente gaan betalen?

Voor meer informatie, klik hier!

Door Admin