Verder stijgende hypotheekrente mei 2022 zet huizenprijzen onder druk

De stijgende hypotheekrentes van 4 mei 2022 zorgen ervoor dat woningprijzen zullen afkoelen. Sinds 25 maart 2022 gaat het wel heel hard met de hypotheekrente. Nu bekend is dat er binnenkort geen gas meer uit Rusland komt zal de inflatie nog hoger stijgen. Gelukkig komt slechts 25% van het gas uit Rusland en verkoopt Nederland gas door. Dat betekend dat de klap iets minder hard zal aankopen. Toch krijgen we met een inflatie van 16% gemiddeld te maken wat slecht is voor de huizenmarkt.

Verwachting huizenprijzen 2027

Verwachting woningprijzen 2027 zouden een klein beetje stabiliseren⭐. Wij verwachten dat een huis in 2022 met een marktwaarde van € 450.000,- in 2027 € 650.000,- zal bedragen. Het hoger bieden verwachten wij niet hoger dan € 25.000,- te zijn. Nu alles anders is door de enorme inflatie kan het zijn dat wij bakzeil moeten halen.

Huizenprijs middenklasser verdubbeld 2017-2022

In 2017 heb ik voor een klant een appartement aangekocht voor € 107.000,- in Veenendaal op het Schrijverspark. In 2021 heeft dit gezin de woning verkocht voor € 214.500,-. De situatie qua woningen wordt alleen maar nijpender.

Koop jij nu een huis voor € 400.000,-? Mijn verwachting was dat hier over 4 jaar € 800.000,- voor betaald wordt. Let op, de woningwaarde is lager. De reden is eigenlijk heel simpel. Het aantal woningzoekenden wordt dagelijks groter maar er wordt amper meer gebouwd.  We zullen moeten afwachten of de belofte van 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar voldoende is.  Ook afwachten hoe de inflatie zich ontwikkelt in 2022. Corona en de inval van Rusland in Oekraïne is hier debet aan. De overheid wil 100.000 nieuwbouwhuizen bouwen. Let op dit is een indicatie en kan niet hard gemaakt worden. Zoals Minister President Rutte vertelde:” de overheid bouwt zelf geen huizen”, de bedoeling is ook goed en wij verwachten dat huizenprijzen derhalve vanaf 2025 zullen stabiliseren. Wij passen onze indicatie woningprijzen aan op het moment dat er wijzigingen zijn in onze aankoopstrategie. Kennis en ervaringen op de huizenmarkt is een pre.

Huizenprijzen hoger segment

In 2021 gingen 2 partners uit elkaar. Ze hadden een nieuwbouwhuis gekocht waar ze amper 1 jaar in gewoond hebben. Ook woningen van € 750.000,- of hoger verwacht ik dat je torenhoog moet bieden.

Sinds 2020 regelen wij hypotheek met ouders. Je koopt samen met je ouders een huis en gaat daar dan ook met zijn allen wonen. Samen meer inkomen. In 2021 heeft dit voor een record aantal hypotheekaanvragen gezorgd. Ook een hypotheek met broer is echt IN. Verwachting is dat huizenprijzen nu nog iets stijgen. Lukt kopen niet dan kan je kopen met 4 broers of zussen. Voor Lexwonen is dit dagelijkse kost in 2022. Mede door stijgende woningprijzen regelen wij hypotheken met meerdere personen.

Huis kopen met meerderen

Het is best interessant om hypotheekberekening voor 4 personen te laten maken. Je kan kopen met:

  1. ouders
  2. broer of zus
  3. vrienden

Bestaande woning of nieuwbouw kopen?

Veel mensen schrijven zich in voor nieuwbouw. Zeer beperkt aantal nieuwe huizen en veel kopers stemmen veel kopers dan ook teleur. Concentreer jezelf op beide fronten en wel met meerdere personen. Met € 100.000,- spaargeld kan je regionaal nog wel wat in beweging zetten. Denk niet dat jij hier over 1,5 jaar nog wat aan hebt. Verwachting van huizenprijzen zullen wij wekelijks updaten.

Aanbouw huis als huizenprijs niet lukt

Zijn de huizenprijzen te hoog en wil je niet met anderen een woning kopen? Lees alles over aanbouw huis Arnhem, Veenendaal, Nijmegen. Vanaf € 29.000,- gigantisch meer ruimte door uitbouw.

Huizenprijzen onderdeel van de Huizenmarkt

De Huizenmarkt bepaald dus de huizenprijzen. Onthoud goed dat de verwachting van een huizenprijs snel kan wijzigen als de huizenmarkt sterk wijzigt. Vertrouwen in de woningmarkt is belangrijk. Voorspellen van de huizenmarkt is lastig en kan je meestal pas achteraf vaststellen. Voor een indicatie van de huizenprijzen zit je op deze pagina goed. Drie keer per week wordt de pagina indien nodig aangepast. Huizenprijs opvragen is altijd indicatief. Verwachting huizenprijzen nu zegt niets over de huizenprijs in de toekomst.

Internationale vergelijkingen huizenprijzen

Hieronder een vergelijking van huizenprijzen met het buitenland. Huizenmarkt in het buitenland is anders.

  1. Gemiddelde koopwoning Nederland  € 370.000,- ( verwachting huizenprijs + 5% 2022)
  2. Koopwoning in Duitsland gemiddeld € 244.000,-
  3. Koophuis in België gemiddeld              € 245.000,-
  4. Koopwoning Spanje € 139.000 tot € 4.400.000,- (geen gemiddelde mogelijk)
  5. Koophuis Frankrijk van € 220.000,- tot € 2.900.000,-. (gemiddelde zou een foute indruk geven)

Huis kopen met haalbaarheidscheck en biedcertificaat

Vraag ons om de verwachte woningprijs waar een huis voor weg gaat. Lexwonen zorgt ook voor een biedcertificaat en of een haalbaarheidscheck waardoor je méér kans maakt op een huis.

De overheid heeft een streven dat er de komende jaren 100.000 nieuwbouw woningen komen. Wij verwachten een herstel na 2027.

Kosten koper meefinancieren door juiste bank en bod

Heb je te weinig eigen geld? Door juiste bod en de juiste bank kan je de kosten koper meefinancieren. De huizenmarkt is een rare markt vol met tegenstellingen. Als je op dit moment een huis wil kopen dan is zo maar wat bieden kansloos. Je zal een haalbaarheidscertificaat moeten mailen samen met bkr.

 

 

Door Admin