Een rechtsbijstandverzekering  is vooral belangrijk omdat je nooit weet wanneer je zal worden geconfronteerd met dure juridische kosten. Naast deze onverwachte kosten kun je ook emotioneel lijden onder het conflict met een andere persoon of bedrijf, dus het is belangrijk om alle stress zo veel mogelijk te minimaliseren.

De rechtsbijstandverzekering biedt jou de juridisch advies en financiële hulp die je nodig hebt om eventuele problemen snel en gemakkelijk op te lossen. Over het algemeen worden de volgende soorten rechtsbijstandverzekeringen aangeboden:

– Motorrijtuigenrechtsbijstandverzekering;
– Verkeersrechtsbijstandverzekering;
– Gezinsrechtsbijstandverzekering;
– Bedrijfsrechtsbijstandverzekering.

Vaak is het mogelijk één of meerdere onderdelen van dekking uit te sluiten, waardoor een korting op de premie wordt verleend. Meerdere personen in een gezin kunnen verzekerd worden. Met meer verzekerde personen zal de premie toenemen.

Rechtsbijstandverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is een van de populairste verzekeringen. Deze verzekering dekt schade waarvoor jij aansprakelijk bent. Dit kan schade zijn die je zelf per ongeluk veroorzaakt, maar ook schade veroorzaakt door je kinderen of huisdieren. Er zijn verschillende vormen van deze verzekering:

  • de AVP: de verzekering voor aansprakelijkheid voor particulieren
  • de WA verzekering voor je een auto
  • de AVB: de verzekering voor aansprakelijkheid voor bedrijven
  • de beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De AVP is er voor particulieren. WA is er zowel voor particulieren als bedrijven. De AVB en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn verzekeringen voor bedrijven. Dat kunnen zowel grotere bedrijven als zzp’ers zijn.

Rechtsbijstandverzekering voor particulieren (AVP)

Wanneer ben je aansprakelijk voor schade? Dat kan zijn als je onopzettelijk een vaas omstoot als je bij vrienden op bezoek bent. Als je op de fiets zit, kun je per ongeluk iemand aanrijden. Als die persoon daardoor gewond raakt, kunnen de kosten hoog oplopen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan grote gevolgen hebben. Je aansprakelijkheidsverzekering vergelijken en de beste afsluiten is dus geen overbodige luxe.

Verschil WA en aansprakelijkheidsverzekering

Je denkt misschien dat je met een AVP volledig gedekt bent voor schades die jij veroorzaakt. Dat is echter niet het geval. Schade die je veroorzaakt met je auto, is niet verzekerd. Hiervoor moet je een WA verzekering afsluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering heet zo, omdat het wettelijk verplicht is deze af te sluiten als je een auto hebt. Deze verzekering is onderdeel van je autoverzekering.

Bij ongevallen waarbij een auto betrokken is, is de kans groot dat een of meerdere van de betrokkenen gewond raken. Het schadebedrag van deze zogenaamde letselschade kan hoog oplopen. Om te voorkomen dat de slachtoffers hun schade niet vergoed krijgen, is deze verzekering verplicht. Om deze reden is het verzekerd bedrag meestal hoger dan voor een AVP.

Het verschil WA verzekering en aansprakelijkheidsverzekering kort samengevat:

  • De WA verzekering is voor autobezitters, de AVP geldt voor particulieren in overige gevallen;
  • De verzekering voor WA is verplicht, de AVP niet;
  • Het verzekerd bedrag is voor de WA verzekering hoger.

Aansprakelijkheidsverzekering ZZP

Zzp-ers lopen een ander risico dan particulieren. Bovendien ben je tijdens het uitoefenen van werkzaamheden niet verzekerd via de AVP. Daarom moet je een aparte aansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten. Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen die je als zzp-er kunt afsluiten:

  • De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
  • De beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De AVB lijkt op de AVP. Het verschil is dat de AVB de schade vergoedt die ontstaan is onder verantwoordelijkheid van het bedrijf. Bij de AVP is dit juist uitgesloten. Een AVB dekt schade aan personen en zaken, dus als iemand gewond raakt of als er iets beschadigd is. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schades die ontstaan door bijvoorbeeld het geven van een verkeerd advies. Hier kan een schadeclaim uit volgen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt dus voornamelijk aanspraken op schadevergoeding en de kosten die hiermee verband houden.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Veel verzekeraars bieden aansprakelijkheidsverzekeringen aan.Een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken is dus verstandig. Zo ben je er zeker van dat je niet te veel betaalt en dat je de juiste dekking hebt. Ook je WA verzekering vergelijken is verstandig. De premie kan van veel factoren afhankelijk zijn. Een verandering in je situatie kan gevolgen hebben voor de hoogte van je premie. Je WA vergelijken doe je zeker als je verhuist of als je een andere auto aanschaft. Je WA verzekering vergelijken doe je op basis van de premie en de voorwaarden. Dit kan als resultaat hebben dat een WA verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar voordeliger is.

Een WA verzekering afsluiten is verplicht, een aansprakelijkheidsverzekering zzp of voor particulieren niet. Verstandig is het wel om zo’n verzekering af te sluiten. Je WA vergelijken en je overige aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken bespaart je simpelweg geld. Het loont om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt voor een verzekering met de best passende dekking.

Bron: Verzekeringvergelijken123.nl

Door Admin