Autoverzekering

We leven in een land waar slechts een aantal verzekeringen door de overheid worden verplicht. Dit geldt natuurlijk voor onze zorgverzekering, maar wat daarnaast ook te denken van de autoverzekering? Meer specifiek hebben we het dan natuurlijk over de WA-verzekering. Omwille van haar verplichte karakter is dit zonder twijfel één van de belangrijkste verzekeringen die er op de Nederlandse markt zijn terug te vinden. Sta jij tevens op het punt om een verzekering voor je auto aan te vragen? Kan je echter nog wel een beetje extra informatie gebruiken? Dan is het zeker en vast een aanrader om de informatie die je hieronder aantreft even extra grondig door te nemen.

De WA-verzekering is in Nederland wettelijk verplicht

De eerste type autoverzekering die kan worden afgesloten in Nederland is de zogenaamde WA-verzekering. Deze verzekering staat er algemeen om bekend de voordeligste optie te zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze voordelige verzekeringspremie bepaalde gevolgen heeft. Het belangrijkste gevolg daarvan is terug te vinden in het feit dat de schade die wordt gedekt enkel en alleen degene betreft aan derden. Met andere woorden, wanneer er zich een ongeval voordoet en jij verantwoordelijk bent voor de ontstane schade aan een derde partij zal jij deze verplicht moeten betalen. De WA-verzekering zal daar echter probleemloos tussenkomst in verlenen.

Deze beperkte autoverzekering blijkt in eerste instantie misschien net wat minder interessant te zijn. Toch moet het gezegd dat heel wat mensen ervan overtuigd zijn dat deze verzekering voor hen de meest interessante is. Dat is ook daadwerkelijk het geval wanneer je bijvoorbeeld over een zeer voordelige auto beschikt of wanneer je bijvoorbeeld slechts een beperkte afstand aflegt met dat voertuig op jaarbasis. Ben je dus met andere woorden op zoek naar een autoverzekering die vooral over een zo laag mogelijke premie beschikt? Dan is deze optie wellicht voor jou de beste keuze.

Welke andere verzekeringen voor je auto bestaan er nog?

De WA-verzekering is uiteraard slechts één type autoverzekering welke op de markt is terug te vinden. Daarnaast is er dan ook nog sprake van tal van andere exemplaren. Je kan hierbij dan bijvoorbeeld denken aan de WA+ beperkt en de WA+ volledige cascoverzekeringen. Voor deze eerste geldt dat ze verschillende gevallen dekt aan het voertuig wanneer deze stilstaat. Ook in rijdende beweging zijn er echter verschillende schadegevallen die worden gedekt, namelijk:

  • Schade veroorzaakt door een brand of explosie;
  • Glasschade met bijvoorbeeld ook een sterretje in de voorruit van de auto;
  • Schade als gevolg van joyriding, een inbraak of diefstal;
  • Schade veroorzaakt door natuurgeweld zoals bijvoorbeeld een storm;

Voor de gewone WA+ beperkt cascoverzekering geldt dat ze nog één potentieel belangrijke dekking mist in vergelijking met de allriskverzekering. Het gaat hierbij dan specifiek om de dekking voor schade die het gevolg is van bijvoorbeeld een eigen gemaakte fout. Rijd je bij het achteruitrijden een paaltje aan? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de allriskverzekering daar dekking voor zal bieden. Let wel op, de allrisk is uiteraard veruit de duurste verzekering voor een auto die er bestaat.

Waarom is de beste autoverzekering kiezen zo belangrijk?

Het afsluiten van de beste autoverzekering is in Nederland van cruciaal belang. Veel mensen verkijken zich ook een klein beetje op het feit dat de wettelijke verplichting enkel en alleen betrekking heeft tot de zogenaamde WA-verzekering. Het ontbreken van een wettelijke verplichting betekent in de praktijk namelijk in het geheel niet dat er op een andere manier ook geen sprake kan zijn van een bepaalde verplichting. Neem nu bijvoorbeeld de situatie waarin je ervoor kiest om een auto te gaan leasen of er een lening voor af te sluiten. In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat er alsnog een verplichting kan gelden voor het afsluiten van een WA+ volledige cascoverzekering of een zogenaamde allrisk. Dit zou ook voor jouzelf als verzekeringnemer alleen maar interessant zijn.

In de praktijk gebeurt het wel eens dat mensen die bijvoorbeeld een autolening hebben afgesloten voor de aanschaf van hun nieuwe voertuig geconfronteerd worden met een total loss of een totaalverlies van hun voertuig nog voordat de auto volledig is afbetaald. In dat geval is het zo dat je nog steeds moet blijven verder betalen terwijl je helemaal niet meer over een auto beschikt. Het spreekt voor zich dat dit aanzienlijke financiële problemen met zich mee kan brengen waar je ongetwijfeld helemaal niet op zit te wachten, integendeel. Hou er dus rekening mee dat in bepaalde gevallen een allrisk autoverzekering afsluiten toch heel wat interessanter kan zijn dan bijvoorbeeld louter en alleen te kiezen voor de lage premie van een WA-verzekering of een WA+ beperkt casco autoverzekering. Dit is zeker iets wat je in het achterhoofd zal willen houden.

Let op, een allrisk autoverzekering kan je niet altijd afsluiten!

Er dient in de praktijk strikt rekening te worden gehouden met het feit dat een allrisk autoverzekering lang niet voor elk voertuig kan worden afgesloten. Wat betekent dat nu eigenlijk concreet? Dat betekent specifiek dat er onder meer eisen kunnen worden gesteld voor wat de leeftijd van het voertuig betreft. Vanaf een bepaald ogenblik zal de auto als te oud worden bestempeld voor het kunnen afsluiten van deze verzekering. Dat is uiteraard best vervelend, maar het is ook voor jou als verzekeringnemer niet langer interessant om dan voor een allrisk te kiezen, integendeel. De kosten zouden immers niet meer opwegen tegen de compensatie die je zou ontvangen bij totaalverlies.

Bovenstaande is in het bijzonder van belang voor mensen die een tweedehandse auto aanschaffen. Wanneer je dan een autoverzekering wenst af te sluiten is de kans namelijk ontzettend groot dat je beperkt zal zijn tot het afsluiten van ofwel de WA-verzekering ofwel de WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze laatste geldt dat ze je toch de mogelijkheid biedt om verschillende schadegevallen aan de eigen auto in te kunnen dekken. Dat geldt echter niet voor alle schade zoals eerder op deze pagina al aangehaald. Hoe dan ook, bij het afsluiten van een bepaalde autoverzekering moet je duidelijk met heel wat verschillende zaken rekening houden.

Bezoek de website van Alpina financieel zeker om de verschillende verzekeringen te vergelijken.

Door Admin